Loont het wel de moeite ?

Moderator: Domotix-Moderators

Post Reply
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Veel domoticasystemen hebben enkel een pc nodig, om het systeem te programmeren hé ...

Maar er zijn inderdaad wel systemen die een pc nodig hebben om via het internet alles te kunnen sturen ...

Gemak zal z'n prijs hebben dan zeker ... misschien is er wel iets te doen met WOL (wake on LAN) ... zo kan je je pc enkel laten opspringen als je hem werkelijk nodig hebt !


Bart
Gast

Re: Loont het wel de moeite ?

Post by Gast »

Voor domotica hoeft een PC niet per sé een racemachine te zijn. Waarom overweeg je geen laptop? Die gebruiken minder stroom, starten doorgaans snel genoeg op, en een laptop is tegenwoordig goedkoper dan een desktop PC met afzonderliijke monitor, toetsenbord, etc. Ik overweeg ooit een laptop met touchscreen aan de muur te hangen.
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Beste,

Wie dat juist geschreven heeft en in welke context weet ik niet meer, maar ik zal mijn visie even geven ... :

Domotica wil zeggen, dat je automatiseert in je huis (letterlijk), dit hoeft niet persé met een PC te gebeuren, dit kan ook door standalone processoren (modules), die misschien maar enkele mA verbruiken !

En reken dan maar uit, je gaat slapen en stelt het alarm in, alle lichten gaan automatisch uit. Als je 1 keer een lamp van 60 watt een nachtje laten branden hebt, hoeveel heeft dat gekost ... juist ... maar als die lamp per toeval één van de kelder is, kan het zijn, dat die wel eens een halve week blijft branden ... en ga zo maar verder hé ... Dus, in sommige gevallen kan je wel echt besparen !

Maar 't gaat 'm ook vooral over het gemak, en de 'ease of mind' ... je gerustgesteld voelen dat alles uit is, wat uit moet staan enzo ... en natuurlijk, we worden allemaal aartslui, dus met hoe minder knoppen hoe meer schakelen wordt een utopie !

hi hi

Groetjes,

Bart
Last edited by on4cet on Mon Feb 05, 2007 1:38 pm, edited 1 time in total.
Thorgal
DomoFreak
Posts: 121
Joined: Thu Nov 20, 2003 11:40 am
Location: Aalst - België

Re:

Post by Thorgal »

Philips = \"hip-hop-through-technologie\" (ooit eens gehoord)
Die beginnen vandaag een productserie, en houden er morgen mee op (denk maar aan Philips GSMs, Philips computers, ...) Die gasten hebben zich nog nooit deftig geangageerd in de domotica.
Microsoft: vergis je niet: die willen gewoon WinCE of iets dergelijks slijten. Als ze hun besturingssysteem niet kunnen in elk elektrisch apparaat stoppen (schakelaar, Internet gateway, set-top-box, ...) dan op z'n minst in een soort centrale controller ... Van de eigenlijke functionele vereisten hebben die geen kaas gegeten.
Zijn er nu echt geen andere items, dan het uitschakelen van een lamp, dat kan leiden tot besparingen, in zulk systeem?
° Vergis je niet: je kan al wat energie sparen door hier een daar al eens een nutteloos brandende lamp uit te schakelen.
° Denk dat je vooral energie kan sparen in de verwarming (inteligenter sturing dan een eenvoudige thermostaat, die de kamer nog staat warm te stoken 5 min voor dat je vertrekt; verwarming uit als een venster openstaat; verwarming lager in kamers die (nog) niet gebruikt zijn; verwarming minder bij felle zonneschijn (en dus te verwachten is dat de kamer vanzelf zal opwarmen), ... andersom: niet koelen, maar eerste rolluiken en jamousieën naar beneden in de zomer)...
wvtienen
DomoMember
Posts: 1
Joined: Mon Jun 13, 2005 11:11 am

Post by wvtienen »

Peter,

Ik zag toevallig je berichtje. Als je stelt dat isolatie belangrijk is om je doel van 500L per jaar te halen, akkoord.
In je opmerking dat dit enkel haalbaar is met 'doorgedreven sturing' volg ik je niet. Als je je huis voldoende isoleert, zal je huis juist veel minder gevoelig zijn voor alle mogelijke sturingen.
Eens die magische grens van 'laag energie woning' bereikt, gecombineert met verwarming op lage temperaturen, heeft het bv nog weinig zin om bv nachtverlaging te gaan toepassen.
Omwille van de goede isolatie zal je huis ook ongeveer overal even warm worden. De temperatuur per ruimte gaan instellen zal ook niet veel effect hebben.

Walter
EIB-FORUM
DomoFan
Posts: 28
Joined: Wed Nov 30, 2005 10:59 pm
Contact:

Post by EIB-FORUM »

BESPARINGEN OP VERWARMING:

ELKE ruimte zijn eigen thermosthaat.
Hierdoor zal je per ruimte enkel de warmte (energie) krijgen die je vraagt.

Voorzie elk raam/deur met een contact.
Van zodra een raam open --> 1/2 uur geen verwarming als straf.


Plaats een bewegingsmelder in elke kamer.
Indien er gedurende bv een 1/2 uur niemand in een ruimte is plaats je de verwarming in die ruimte op standby.

Om dit te verwezenlijken zal je je verwarmingen individueel per kamer moeten aansturen via een kleppensysteem.

BESPARINGEN OP ELECTRICITEIT

Plaats een LUX-meter in elke ruimte en voorzie elke lamp van een dimmer.
De domotica zal je dimmer automatisch regelen zodat de lamp niet de ganse dag op 100% moet branden.

Functie alles uit bij verlaten woning:
Alle verlichting & toestellen worden automatisch uitgeschakeld

..., ..., ....


Op deze site staat er nog info en wordt alles in detail uitgelegd:
http://www.eib-domotica.com/EIB-05.html
EIB FORUM

Hèt Nederlandstalige EIB Domotica forum van Vlaanderen & Nederland!

www.EIB-FORUM.BE
Falcon10
DomoExpert
Posts: 82
Joined: Tue Jul 25, 2006 8:47 am
Location: Lier - België
Contact:

Post by Falcon10 »

EIB-forum geeft hier inderdaad het juiste antwoord.

Ik snap niet dat er hier enkelen zijn die blijven doordraven op 6000 bfr ( ondertussen dus 150 euro ) van een PC.
De meeste domotica systemen draaien op hun centrale CPU, die los staat van een PC zelf, is niets meer dan een DIN module in een zekeringkast.
Dat verbruikt amper iets.

En om verder te besparen, doe je de dingen die EIB forum allemaal opnoemt en zo kan je nog verder gaan natuurlijk.
Maar zobiezo mag je die 150 euro van die PC niet meetellen die dag en nacht opstaat, want dat systeem is bijna totaal achterhaald.
Anny
DomoMember
Posts: 7
Joined: Tue Jul 04, 2006 8:00 am

Besparingen met domotica

Post by Anny »

Beste Peter,

Ik wil hier even reageren op je vraag naar de mogelijke energiebesparing bij domotica.

Sinds begin 2006 kan je bij je distrubienetbeheerder elektriciteit een REG-premie aanvragen indien je een domotica-installatie plaatst die aan bepaalde voorwaarden voldoet. De reden dat de netbeheerders hiervoor een premie geven is omdat wij hebben berekend en aangetoond aan de overheid dat je met domotica wel degelijk energie kan besparen.


Onze berekeningen hebben geleid tot volgende resultaten:
- 15% besparing op verwarming
- 10% besparing op verlichting en ander elektriciteitsverbruik.

De premie die je kan aanvragen is niet hoog. Alle informatie hierover kan je aanvragen bij je plaatselijke netbheerder voor elektriciteit. Maar de besparing die mogelijk is met een domotica-installatie is dus wel hoog.

In bijlage stuur ik je een pdf mee van een folder die wij hierover hebben geschreven.

Hopelijk ben je hier iets mee.
Attachments
Flyer REG-premie.pdf
(336.29 KiB) Downloaded 754 times
tus
DomoExpert
Posts: 75
Joined: Sun Jul 23, 2006 11:14 am

Post by tus »

Is het voor het bekomen van die premie eigenlijk niet nodig dat je de installatie(net zoals bij een alarm systeem) laat plaatsen door een installateur ?

Want dan ben je vrees ik, serieus wat meer kwijt dan de premie zelf


groetjes,
Christof.
User avatar
simonjo
DomoExpert
Posts: 76
Joined: Fri Feb 04, 2005 9:43 am
Location: Boom

Post by simonjo »

Hoi allen,

Besparen met domotica kan ook op een andere manier, door vb meer globaal je energieverbruik binnen je woning te opmaliseren en daardoor een aanzienlijk lager tarief gepresenteerd te krijgen van je leverancier.

Stel dat je je piekverbruik kan uitvlakken doordat individuele toestellen met groot verbruik (wasmachine, vaatwas, droogkast, directe electrische verwarming, ..) communiceren met een centrale intelligentie, die beslist wanneer welk toestel mag werken, met bepaalde prioriteiten en/of overrides natuurlijk.

Dan zou je hoofdzekering een stuk naar beneden kunnen (vb 20A ipv 40A) wat naar de leverancier toe minder eisen stelt aan productie capaciteit, en dus ook kost.

Die centrale intelligentie zou je vb kunnen verwerken in je internet router/modem, dus geen extra apparatuur of verbruik, en die dingen worden alsmaar krachtiger.... En de leverancier zou dit dynamisch kunnen bijsturen om nog verder te optimaliseren dag op dag.

De communicatie met de toestellen kan verlopen over het spanningsnet en gebruik maken van de LONWORKS standaard. Diverse firma's maken hiervoor chips die je in toestellen kan inwerken (vb Echelon), en per type toestel heb je een formele lijst van commando's die je kan sturen en de parameters die je kan zetten/uitlezen.

Vb voor een lamp: lamp aan/uit, aantal uren gebrand, lamp vermogen, verbruikt vermogen, aantal keren geschakeld, device reset, .... Kan je ineens ook statistieken over levensduur en verbruik opstellen en inschatten wat de kwaliteit was die lamp uit een bepaalde winkel.

In Korea is het al ingeburgerd om appartementscomplexen van 500 woonunits uit te rusten met dergelijke technologie, die sturen alles... verlichting, verwarming, warme water bereiding, ...

Hier staan we inderdaad nog niet zover, en die premies kosten meer dan ze opbrengen, als je al een erkende installateur kan vinden voor jouw domotica systeem.

Ik peins dat de overheid beter tijd en geld spendeerd aan research (vanaf bestaande technologie en kennis) in eigen land om met een nuttige oplossing tegen een betaalbare prijs naar de gewone mens te gaan.

Laat dit dan door 2 of 3 firma's commercialiseren en in massa installeren (evt verplicht tegen 20% meerprijs tov normale installatie, terug te verdienen op 2~3 jaar middels minderverbruik, belastingaftrek, ...).


mvg, Jo
Thorgal
DomoFreak
Posts: 121
Joined: Thu Nov 20, 2003 11:40 am
Location: Aalst - België

Post by Thorgal »

De LONworks standaard? Voor Powerline?

Kan je me even de EN norm geven?

By the way, houd de overheid erbuiten. Die hebben hier in België en in Europa al meer kapotgemaakt dan wat goed voor ons is. De burgers, bouwfirma's, installateurs ... hebben die aamoes van de overheid echt niet nodig als argument om energie te besparen.
Laat de overheid zorgen voor energievoorziening, en de industrie en de gebruikers voor het energieverbruik. :wink:

Ik beloof dat dit de laatste keer is dat ik me heb uitgelaten over de Belgische overheid en energiebesparing...
Post Reply