Over het bos en de bomen en centrale sturing

Moderator: Domotix-Moderators

User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Ja, met die povere resolutie bedoel ik inderdaad die 3 leds, maar daarmee dat ik inderdaad zei van zo'n bargraph erop aan te sluiten ...

Als je nu die link van conrad eens bekijkt, zie je die weerbestendige sensoren, kosten inderdaad wel stukske meer, maar die zouden de tand des tijds dan toch moeten kunnen doorstaan ...

't zijn in ieder geval goede tips ... 'k ga die honeywell ook eens opzoeken

Mvg,

Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Voor zij die de sensor van Farao ne keer willen bekijken, ik heb hier de link :

http://sensing.honeywell.com/index.cfm? ... 1C0%2D130E


Mvg,
Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
koen
DomoFan
Posts: 34
Joined: Mon Aug 28, 2006 9:28 am

Post by koen »

Terug on-topic:

Ik heb de prijslijst van de VIPA-plc's gekregen en dat ziet er op het eerste zicht al redelijk betaalbaar uit. Niemand met ervaring in die dingen?

Koen
Farao
DomoExpert
Posts: 78
Joined: Mon Oct 24, 2005 11:51 am
Location: Stabroek - België

Post by Farao »

Heb een paar jaar geleden eens te maken gehad met Vipa, toen hadden die volledig Siemens compatibele PLC's maar een stuk goedkoper.
Als dat de reeks is die je bedoelt en je bent op zoek naar een PLC dan is dat geen slechte keuze.
Misschien ook eens kijken naar Phönix contact PLC's, of hun InLine systeem.

http://eshop.phoenixcontact.com/phoenix ... neral=benl

Farao
pipodc
DomoExpert
Posts: 55
Joined: Mon Aug 07, 2006 5:20 pm
Location: Antwerpen - België

Post by pipodc »

Bij de keuze van je systeem moet je inderdaad enkele primaire knopen doorhakken. Dan avlt 90% van de alternatieven af.
1) mag het een gesloten (proprietary) systeem zijn ? Dus van een fabrikant waarvan de sturing eigen is aan zijn systeem en niet compatibel met andere systemen of industrie-standaarden. Of waar je zelf niet aankan zonder ongelooflijk veel geld te gaan spenderen.
2) analoog of enkel digitaal voor input (sensoren/knoppen/...) zowel als output (lichten, dimmers, chauffage, ...)
3) moet het alles kunnen, of ben je tevreden met basisfunctionaliteit. Hiermee bedoel ik : fabrikant-eigen systemen zijn beperkt in functionaliteit tot die componenten die ze aanbieden. Als je iets heel speciaals wenst te doen, en je systeem heeft daarvoor niks in zijn gamme, ben je gezien.

Het mag al duidelijk zijn, ik ben geen voorstander van gesloten systemen (meeste merken die hier genoemd worden, en zeker niet EIB, waarbij je zelfs in je eigen huis geen baas bent)

Analoog of digitaal maakt heel snel een groot verschil qua budget. Een oplossing die goedkoopt lijkt kan heel duur uitlopen als de analoge componenten duur zijn. Uitkijken !

Je zal zien dat 99% van de systemen op de markt de mist ingaan bij een van deze 3 criteria. Velen hebben daar geen probleem mee en vertrouwen een bepaalde fabrikant blindelings. Ga dan wel liefst voor een merk dat betrouwbaar is, en gekend staat om zijn goede service, ook als het produkt al 10j uit het gamma is verdwenen. In mijn ervaring is Niko hier een hoogvlieger.

Persoonlijk ben ik voorstander van een computergestuurd systeem. Je kan dan geneiten van allerlei vriendelijke programmatie-interfaces, en natuurlijk ook van de nieuwste snufjes inzake controle (vb via je PDA draadloos over WiFi), of via internet. Bekijk bvb eens http://plutohome.com wat software betreft, en sealevel.com voor de hardware IO interfaces
http://www.sealevel.com/subcategories.asp?subcat_id=93

Bereken ook zeker je gemiddelde kost per A/D I/O punt, en de capaciteit van je systeem in functie van de functionaliteit die je vandaag en morgen wenst te benutten. En trek vooral veel te veel kabels. Je zal zien dat je er nog te weinig hebt !

Success.
Lukske
DomoFan
Posts: 28
Joined: Tue Jul 11, 2006 9:15 pm
Location: Hove - België

Re:

Post by Lukske »

pipodc wrote: Het mag al duidelijk zijn, ik ben geen voorstander van gesloten systemen (meeste merken die hier genoemd worden, en zeker niet EIB, waarbij je zelfs in je eigen huis geen baas bent)
Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar op de moment dat er leugens worden versprijd moet ik ingrijpen.

Ik, en mijn vrienden, zijn totaal baas over onze installatie.

Wij beslissen zelf wat er aan veranderd moet worden, kleine aanpassingen doen wel zelf en kunnen desgewenst een specialist ter zake om bijstand roepen.

Maar wat me het meest aan uw uitspraak stoort is de misvating dat EIB/KNX een gesloten systeem is.

Moest je het nog niet weten, het is het enige open systeem dat in de wereld verdeeld word.
http://www.knx.org/be-nl/

Er is ook ondersteuning met open Source (dus volledig gratis).
http://eibwiki.agrodur.com/index.php?title=Misterhouse

Dus de volgende keer als je nog eens uitspraken doet over een systeem, neem eerst eens 5 minuten tijd om je te informeren voor je zulke uitspraken doet.

My two cents,

Lukske
Lukske
DomoFan
Posts: 28
Joined: Tue Jul 11, 2006 9:15 pm
Location: Hove - België

Re:

Post by Lukske »

pipodc wrote: Persoonlijk ben ik voorstander van een computergestuurd systeem. Je kan dan geneiten van allerlei vriendelijke programmatie-interfaces, en natuurlijk ook van de nieuwste snufjes inzake controle (vb via je PDA draadloos over WiFi), of via internet. Bekijk bvb eens http://plutohome.com wat software betreft, en sealevel.com voor de hardware IO interfaces
http://www.sealevel.com/subcategories.asp?subcat_id=93

Bereken ook zeker je gemiddelde kost per A/D I/O punt, en de capaciteit van je systeem in functie van de functionaliteit die je vandaag en morgen wenst te benutten. En trek vooral veel te veel kabels. Je zal zien dat je er nog te weinig hebt !

Success.
Ook hier wil ik nog op reageren, ik heb mijn kinderen ongeveer een half jaar geleden een PSP gegeven waarmee ze de woning kunnen bedienen.

Ikzelf heb een Samsung UMPC waarmee ik de woning bedien, en mijn vrouw doet dat met de LCD TV die in de keuken staat.

In de woonkamer heb ik een Multimedia PC staan waarmee ik ook de woning kan bedienen via de TV.

Voor de rest gebruik ik mijn laptop of mijn PDA.

Voor alle duidelijkheid doe ik dat met een EIB/KNX installatie, dus op gebied van flexibiliteit mag dat al gezien worden denk ik.

En op dat laatste, kost per A/D I/O punt, wil ik ook de uitdaging nog wel eens aangaan.

Rekening houdend met de flexibiliteit, uitbreidbaarheid en stabiliteit.

Lukske
pipodc
DomoExpert
Posts: 55
Joined: Mon Aug 07, 2006 5:20 pm
Location: Antwerpen - België

Post by pipodc »

Ben jij op een of andere manier commercieel gelinkt aan EIB/KNX ?

Heb de website van KNX even bekeken. Het blijft blijkbaar een gesloten standaard. Deelnemers betalen om mee te mogen doen en hun producten te laten opnemen in die standaard. Op de website staan ook de prijzen vermeld van de software, tot 1750 EUR, met licenties die vasthangen aan een bepaalde PC en watnog.

http://www.knx.org/knx-tools/

Aan de lezer : sommige EIB voorstanders zijn zeker capabel en kunnen snel een oplossing helpen leveren. Maar als je op dit forum nog maar de halve waarheid wil vertellen, of een vergelijking maakt waarbij je een aantal zwakken punten van EIB aanhaalt, krijg je garanti een arrogant antwoord, dat niet overloopt van waarheden. Ik vermoed dat er een aantal installateurs systematisch proberen EIB te verdedigen.

Dat is hun goed recht, maar voor de lezer toch even deze caveat : doe uw huiswerk, en vergelijk altijd appelen met appelen : vergelijk de volledige kost incluis hardware, installatie, support en uurloon voor ingrepen nadien. Vraag eens of je zelf de settings van je systeem kan veranderen, zelf een lichtpunt kan toevoegen, etc. Vraag ook aan de installateur om een gedetailleerd overzicht achter te laten van je systeem, zodat je evenueel kan overstappen naar iemand anders.

Er zijn zeker betrouwbare EIB installateurs, maar ook enkele cowboys. Vraag referenties en neem contact met hen op.

Je wil tenslotte geen gevangene worden in je eigen huis.
Lukske
DomoFan
Posts: 28
Joined: Tue Jul 11, 2006 9:15 pm
Location: Hove - België

Re:

Post by Lukske »

De einige verbinding die ik heb met EIB/KNX is mijn woning, maar zoals jij overtuigd bent dat je met je "doe het zelf" de juiste keuze maakt ben ik van de mijne overtuigd.
pipodc wrote:Heb de website van KNX even bekeken. Het blijft blijkbaar een gesloten standaard. Deelnemers betalen om mee te mogen doen en hun producten te laten opnemen in die standaard. Op de website staan ook de prijzen vermeld van de software, tot 1750 EUR, met licenties die vasthangen aan een bepaalde PC en watnog.
Het is nu wel duidelijk dat je niets of zeer weinig weet van EIB/KNX, dus ik zou maar stoppen met een systeem af te breken en eventueel jezelf nog wat informeren.

Er bestaan honderden componenten die gekoppeld kunnen worden aan EIB/KNX zonder dat die een licentie hebben, het beste voorbeeld is de Homeserver van Gira.
Daar zijn al ondertussen al duizenden van verkocht zonder een echte EIB/KNX certificaat.
Dan heb ik vorige keer al die Open source aangehaald.
Dus van een gesloten systeem kun je dan niet meer spreken.
pipodc wrote:maar voor de lezer toch even deze caveat : doe uw huiswerk, en vergelijk altijd appelen met appelen : vergelijk de volledige kost incluis hardware, installatie, support en uurloon voor ingrepen nadien. Vraag eens of je zelf de settings van je systeem kan veranderen, zelf een lichtpunt kan toevoegen, etc. Vraag ook aan de installateur om een gedetailleerd overzicht achter te laten van je systeem, zodat je evenueel kan overstappen naar iemand anders.
Het is toch raar dat het altijd dezelfde mensen zijn die tegen een duidelijke standaard zijn, met alle mogelijke zekerheden en stabilteit.
Het zijn meestal mensen die denken dat ze het warm water terug moeten uitvinden en dan nog zeker zijn dat ze het beter kunnen.

Diezelfde eisen heb je zeker bij de aankoop van uw wagen ook gesteld, en ben je nu in staat om de motorinstellingen te wijzigen, je gaat toch niet naar een garage als er problemen zijn (lees specialist).

Als je Domotica zo vereenvoudigd zoals jij laat uitschijnen weet ik ook al dat je op dat gebied al niet veel ervaring zult hebben.
pipodc wrote:Er zijn zeker betrouwbare EIB installateurs, maar ook enkele cowboys. Vraag referenties en neem contact met hen op
Daar moet ik zeggen dat u gelijk heeft maar je moet het opentrekken en dezelfde eisen stellen aan alle Domotica installateurs ongeacht het systeem dat ze gebruiken.

Als je kijkt hoeveel rommel en lose beloften er al gemaakt zijn door Belgische oplossingen zou ik eerder daar mijn aandacht aan vestigen.
pipodc wrote:Je wil tenslotte geen gevangene worden in je eigen huis.
Dit zijn gemakkelijk uitspraken die nergens op slaan, hoe ben ik nu een gevangene van mijn woning, ik bepaal wanneer en welke wijzigen ik wil doen.
En krijg altijd een proffesionele oplossing.
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Ik denk dat alle pro's en contra's nu ondertussen wel genoeg aangehaald zijn door beide partijen ...

Ik denk dat je het een beetje als volgt moet zien, als je tegenwoordig een knappe mercedes of bmw koopt (in feite bijna elke nieuwe auto trouwens) kan je daar zelf ook niet al te veel meer aan doen, zonder eventueel de nodige cursussen te volgen, terwijl je van een deux chevaux van vroeger misschien met een normale voorkennis heel het karretje uit mekaar en weer in mekaar kon zetten ...

Ik ben zeker niet tegen EIB, en ben van z'n standaard zeker overtuigd, en er zullen dan ook wel genoeg mensen voor deze standaard kiezen.

Wat is trouwens een open/gesloten standaard ... Je kan indien je de cursussen volgt toch zelf aan je EIB systeem dingen veranderen ? Ik weet het, ik ben zelf ook een beetje tegen de hoge kostprijs van zo'n programmeerlicentie etc... Hoewel ik toch al een paar keer horen vertellen heb, dat er binnen de organisatie (konnex) voorstanders zijn, van een soort home-owner licentie in het leven te roepen. Met deze software zou je dan enkel je eigen systeem kunnen programmeren / veranderen, terwijl je met de FULL versie als installateur uit de slag kunt ...

Ik hoop in ieder geval, dat als de thread verder gaat, men dit op constructieve manier kan doen ! Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn van elk systeem, en voor de voorstander zal het altijd lijken alsof de tegenstander er weinig tot niks van weet, maar ik ben er van overtuigd dat dit enkel te wijten is aan het feit of je nu voor of tegen een systeem bent. Ben je voor iets, zal je altijd verder uitzoeken wat de goede punten zijn, ben je tegen iets zal je proberen z'n zwaktes te vinden ...

Mvg,

Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
koen
DomoFan
Posts: 34
Joined: Mon Aug 28, 2006 9:28 am

Post by koen »

Bon, het zal de millenium III worden van Crouzet. zie ook andere thread
User avatar
on4cet
Site Admin
Posts: 1127
Joined: Mon Oct 20, 2003 9:23 am
Location: Kasterlee - België

Post by on4cet »

Dan kunnen we binnenkort een review verwachten ? ;-)


Mvg,

Bart
There's No Home Like An Automated Home ...
Post Reply