Page 1 of 1

Half-gekapt systeem

Posted: Mon Nov 26, 2007 2:55 pm
by pipodc
Een tijdje geleden hebben velen geantwoord op mijn domme beginnersvragen op deze site. Dan was de boel bijna af, en moest ik hals-over-kop het land uit. Gevolg : mijn huis, voorzien op een experimenteel domotica-systeem, moest -na het leggen van al de kabels- verhuurd worden en dus een simpele oplossing krijgen.
Ik opteerde voor drukknoppekes (de nieuwe Niko was toen net net uit), en Eltako dimmers.
Nu, het is zo voorzien dat later (als ik terugkeer) alles wel naar domotica kan gaan. Op die manier is het ook een voorbeeld van hoe je een oplossing kan uitdokteren die niet vanaf dag 1 een fortuin kost, en waarbij je stapsgewijs de investering in de automatisatie kan doen.
Er zijn 4 standaard zekeringkasten, van links naar rechts :
- stroomtoevoer (vanuit primaire kast beneden) en stopcontacten
- lichtkast, Eltako dimmers en teleruptoren (een paar GE Vynckiers voor dubbelpolige teleruptoren in natte ruimtes)
- patchkast (tussen Eltako's en drukknoppen)
- aansluitingen SVV van drukknoppen
Het geheel hangt op een OSB plaat die naar voor kan kantelen, om bereikbaarheid achter het paneel te garanderen)
Later zal dus het drukknop-gebeuren naar een PC gaan via digitale input, en de PC zal de lichtpunten moeten gaan sturen (iemand interesse in occasie-Eltako's ?!)
Er zijn ook voorzieningen voor alarm (sensoren, raamcontacten en sirene), klimaat (temperatuur/vochtigheidssensoren en sturing van chauffage-ketel en individuele radiatoren), satellietdistributie (naar 7 tv-punten) en netwerk (800 meter FTP en UTP). Bijna vergeten : deurbel die ook naar boven bekabelt is, en via het netwerk aan de telefooncentrale (Asterisk) gelinkt is.
Hopelijk dus later een vervolg met de overstap naar domotica.
Nog even dit : ik ben een echte amateur, en heb alles zelf (met vader en vrienden) getrokken en gestoken. De keuring is effe spannend, maar ook dat was een positieve en leerrijke ervaring.
Belangrijk punt is dus je van tevoren te voorzien op allerhande scenario's, een een systeem uit te bouwen dat modulair is en ook aangepast kan worden aan de wensen van bewoners die geen elektro-freaks zijn.

Posted: Tue Nov 27, 2007 12:43 pm
by on4cet
Ik zou eens graag weten, wat de goedkoopste manier is, om een gewone telefoon aan asterisk te koppelen. Die asterisk zou op een simpele machine kunnen, maar het is de hardware waar ik niet mee mee ben ...

Ik dacht eerst, waarom zet die geen grote kast, met ALLES erin ? Maar toen zag ik de volgende foto, en zag ik dat je gewoon niet meer in de hoogte kon ...

Toch proper gedaan ! Ik zie wel het doel niet van die 3de kast van links ... Bij mij komen de svv's onderaan op een dubbeldeck railklem toe, en ze vertrekken aan de bovenkant rechtstreeks naar de dimmers/teleruptors/relais ... En als er daar koppelingen moeten gebeuren, kan het ofwel met een wago-blokje, of, parallell draadje leggen aan de railklemmen ...

De bus-gebruikers zullen natuurlijk wel lachen, maar kom ... 't werkt, en we kunnen alle kanten uit !

Mvg,
Bart

Posted: Wed Nov 28, 2007 10:30 am
by pipodc
Het voordeel van de kast aan die lage muur te zetten is dat de achterkant vrij blijft. Die dode driehoek onderaan het schuine dak geeft me wat speelruimte naar de toekomst toe. Er zit wat speling in de kabels achter en zo.

Wat betreft de toegevoegde waarde van de derde kast : die maakt dat ik nu (bijna) alles kan doen in twee kasten (3en4) waar enkel ZLVS (24V) is. Soit, 3 had misschien net mogelijk geweest, maar naar de toekomst toe leek 4 wijzer. Trouwens, er is nog ruimte voor nummer 5 !

Asterisk : er is redelijk goede info op http://www.x100p.com/products/FXO.php en http://www.x100p.com/products/FXS.php

Wat betreft het bus-alternatief : tja, voor deze tussenoplossing had dat wel doenbaar geweest. Maar als nu mijn huurder een probleem heeft zal eender welke elektrieker er wel weg mee weten (er liggen ook backup Eltako's klaar, zodat de levertijd geen probleem zou mogen zijn), met een bus systeem moet je al wat selectiever zijn. Ik vermoed toch nog wat verder te gaan in mijn eigen-ontwikkelde oplosing op basis van standaard-technologie (SSR). Vooral de energiekost gaat daarbij een grote rol spelen (sturing van chauffages), naast comfortfuncties.

Posted: Wed Nov 28, 2007 11:38 am
by Falcon10
'k vind het knap gedaan.

ik vraag me wel af, of het niet beetje gevaarlijk is de elektrokasten vlak onder je dak te steken. In geval dat je dak gaat vliegen bij een of andere storm, dan zit je ineens met een hoop stukken ook aan je zekeringkasten denk ik.
kans daaorp is natuurlijk miniem, maar t is niet ondenkelijk natuurlijk.

Posted: Mon Oct 26, 2009 1:03 pm
by pipodc
@Falcon : Euh, ja das wel waar. We hadden een storm ergens tijdens de bouw die eea van het dak blies, maar dat was voor de buitenmuren er stonden (houtskeletbouw). Maar het blijft een goed punt. Kzal eens moeten zien hoe ik eventueel dat risico kan beperken.

Alvast bedankt om me daarop te wijzen.

Posted: Wed Oct 28, 2009 11:09 am
by on4cet
Heel de platenhandel extra verankeren met L-ijzers (voor en acher de platen) in de beton van de vloer eronder !

Posted: Mon Aug 01, 2011 8:48 pm
by DJefke
Mag ik vragen welke railklemmen je gebruikt hebt voor de SVV-kabels? Ik ga ook werken met teleruptoren (om daarna over te stappen op een zelfbouw domotica systeem). En momenteel ben ik in de fase dat ik stilaan moet rondkijken voor kasten, zekeringen, teleruptoren, ... en railklemmen dus.

Posted: Thu Aug 04, 2011 4:18 am
by pipodc
Ze kwamen van RS components 425-190A, ik denk dat het Weidmuller WDU 2,5 waren.

Posted: Thu Aug 04, 2011 7:44 am
by DJefke
Merci :) En ben je tevreden van deze klemmen?

Posted: Sun Aug 07, 2011 5:59 pm
by pipodc
toch wel, maar het zijn de enige klemmen die ik ooit gebruikt heb, dus kan ik geen vergelijk maken.ik denk niet dat je echt fout kan gaan met zoiets simpels. Wat wel handig is zijn die verschillende kleurtjes, want anders zie je door het boos de bomen nt meer, en wordt het moeilijk de draadjes/klemmen te identificeren/labellen.